2 July 2011

bersih????ad kaitan dengan baju bersih????


Sejak kebelakangan ini,buka jer suratkhabar,mesti tajuk mengenai perhimpunan "BERSIH".Apakah semua ini?.Apakah objektif sebenar BERSIH ini.?
Kalau di rumuskan apa yang di paparkan dan diberitakan oleh media cetak mahupun media massa.Mungkin Objektif sebenar perhimpunan BERSIH ini adalah satu tuntutan terhadap sebuah sistem pilihanraya yang bersih, adil juga tulus.
Apa itu bersih?
Bersih ialah satu keadaan yang tidak kotor kalau diikutkan dari segi makna. Maksud BERSIH ialah satu organisai yang ditubuhkan oleh pelbagai NGO (Badan2 Bukan Berkanun) dan parti politik Malaysia.
Perhimpunan Bersih 2011 atau 'BERSIH 2.0' dirancang akan diadakan pada hari Sabtu, 9 Julai 2011. Pengerusi penganjurnya ialah Datuk Ambiga Sreenevasan . Perhimpunan Bersih sebelum ini telah diadakan pada 2007 dengan matlamat untuk membersihkan perjalanan pilihan raya di Malaysia.

Lokasi utama ialah di Masjid Kampung Baru ,Sogo dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di Dataran Merdeka . Rakyat Malaysia di lokasi lain termasuk di Australia akan menyertainya.


Pelancaran rasmi BERSIH 2.0 telah diadakan pada 19 Jun 2011 di Dewan Perhimpunan Cina Selangor di Jalan Maharaja Lela, Kuala Lumpur. Turut hadir ialah Hishamuddin Rais, Nurul Izzah Anwar, CikguBard, Arul, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan lain-lain.

Datuk Ambiga Sreenevasan menjelaskan bahawa matlamat utama Bersih 2.0 ialah agar Suruhanjaya Pilihan Raya memastikan senarai pengundi yang benar-benar bersih. Penggunaan dakwat hitam yang lebih dipercayai . Tiada sebarang unsur rasuah atau janji semasa pilihan raya . SPR hendaklah memastikan perjalanan kempen pilihan raya tidak kurang 21 hari agar semua dapat berkempen dengan sempurna dan menepati sasaran pengundi . Mereka juga menuntut pembangkang diberi kesempatan menggunakan media cetak dan elektronik yang lebih adil. Rakyat Malaysia di luar negara hendaklah dibenarkan mengundi melalui undi pos.Matlamat ini telah dicetak pada baju T berwarna kuning yang perlu dipakai oleh semua peserta perhimpunan.

Menurut maklumat yang didakwa oleh akhbar rasmi PAS iaitu Harakah, menerusi edisi Jumaat 1651. Satu undian umum telah dilaksanakan oleh akhbar berbahasa Inggeris Malaysia iaitu The Star (Malaysia) menerusi perkhidmatan dalam taliannya iaitu The Star Online, mengenai pandangan umum tentang pelaksanaan Perhimpunan Bersih 2.0 (2011) yang dijangka dibuat secara besar-besaran pada 9 Julai 2011. Suatu keputusan mengejut telah dikeluarkan menerusi portal rasmi akhbar tersebut. Selain dari akhbar Harakah, portal rasmi Malaysiakini juga turut memaparkan dakwaan yang sama.

Soalan undian adalah dalam bahasa Inggeris seperti ini, "What is your view on the proposed Bersih 2.0 rally in July 9?" yang bermaksud "Apakah pandangan anda berkenaan pelaksanaan himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini?"

Keputusan yang dapat diambil sehingga 21 Jun lalu menunjukkan 99% pengundi yang terdiri dari 1,312,917 pengundi mengatakan himpunan patut diteruskan. Manakala 1% pengundi pula yang terdiri dari 14,222 pengundi mengatakan himpunan perlu dibatalkan. Perkara ini dilihat sebagai tamparan hebat kepada usaha kerajaan Malaysia untuk menyekat majlis himpunan besar-besaran ini dari diadakan khususnya di sekitar Kuala Lumpur.

Dakwaan akhbar Harakah juga menunjukkan sehingga jam 12.25 pm pada 21 Jun 2011, jumlah undian meningkat sehingga 1.3 juta pengundi jika dibandingkan sehingga jam 6.11 pagi pada tarikh yang sama hanya sekadar 527,330 orang responden. Undian ditutup serta-merta oleh pihak The Star Online pada 21 Jun 2011.


Pelbagai reaksi negatif daripada pelbagai pihak terutama dari Perkasa dan Pergerakan Pemuda UMNO. Perkasa yang dipimpin Datuk Ibrahim Ali mengadakan perhimpunan awal di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur . Mereka menamainya sebagai Gerak Aman. 1278 laporan polis telah dibuat di seluruh negara bagi membantah perhimpunan Bersih 2.0.

Datuk Ibrahim Ali menyatakan bahawa setiap negeri akan menghantar 20 buah bas ke Kuala Lumpur untuk menyertai perhimpunan membantah BERSIH 2.0 ini. Mereka akan berkumpul di perkarangan Masjid Negara, Dataran Merdeka, Perkarangan Stadium Merdeka dan Istana Negara. Beliau sendiri akan bermalam di Jalan Bellamy, Kuala Lumpur.

Pada 19 Jun , pelbagai risalah diedarkan dan kain rentang yang turut memaparkan gambar Ambiga dan tertulis "Awas!!! Ambiga Wanita Hindu yang Merbahaya". Majoriti orang Cina yang banyak terlibat dengan perniagaan diingatkan supaya tidak menyertai perhimpunan ini . Sebaliknya mereka hendaklah berkira-kira untuk menyimpan bekalan makanan.

Pemuda UMNO diketuai oleh Khairy Jamaludin akan turut mengadakan perhimpunan yang sama pada hari tersebut. Pemuda UMNO akan menganjurkan Himpunan Patriot bagi menentang Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai itu. Himpunan Patriot ini mewakili 'majoriti senyap' yang tidak ada medium pada 2007. Mereka diketuai oleh Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim dan Datuk Seri Reezal Merican Bin Naina Merican

tindakan kerajaan:
  1. Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar menyatakan semua penganjur akan dipanggil untuk memberi keterangan di Balai Polis Bukit Aman.
  2. Pada 25 Jun 2011, beberapa pimpinan Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Pemuda PAS ditangkap kerana mempromosikan perhimpunan haram yang dijadualkan pada 9 Julai. Sebaliknya Ketua Penerangan PKR Selangor Shuhaimi Shafiei mendakwa bahawa mereka ditahan hanya kerana berpakaian kemeja-T berwarna kuning Bersih 2.0 di Shah Alam dan Klang. Timbalan Ketua AMK Khairul Anuar Ahmad Zainudin digari polis Selangor kerana AMK mengenakan kemeja-T Bersih 2.0 di program Jelajah Himpunan Bersih 2.0 di Shah Alam. Bekas presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Syed Shahir Syed Mohamud yang sepatutnya memberi ucapan, tidak muncul-muncul. Tujuh lagi ditahan di Kluang, Johor. Ketua Penerangan PKR Selangor Shuhaimi Shafiei secara menyindir menyatakan baju T itu setaraf dengan heroin dan kokain.
  3. Pada 26 Jun 2011, seramai 30 aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) termasuk pemimpinnya Michael Jayakumar Devaraj ditahan reman dan dihadapkan ke mahkamah di Georgetown , Pulau Pinang. Mereka didakwa di bawah Seksyen 122 Kanun Keseksaan kerana jenayah memerangi Yang di-Pertuan Agong dan menghidupkan fahaman komunis. Mereka ditahan di plaza Tol Sungai Dua semasa menuju ke majlis di Pulau Pinang. 14 wanita dan 17 lelaki itu ditahan di Balai Polis Seberang Perai Utara.Polis menemui risalah dan kemeja-T yang tertulis nama Chin Peng, Rashid Maidin dan Suriani Abdullah yang merupakan pengasas Parti Komunis Malaya PKM. Mereka memakai baju T berwarna kelabu tertera gambar dacing digunting serta tulisan 'Sudahla..Bersaralah' manakala terdapat kain rentang tertulis 'Cukup 54 tahun. Bersaralah' digantung pada cermin bas. Pelampau Al Maunah pernah ditahan menggunakan seksyen ini kerana kes rampasan senjata.
  4. Pada 26 Jun 2011, Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menyatakan kemungkinan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan kerahan tentera jika situasi perhimpunan Bersih tidak terkawal.  Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin menyatakan ATM akan bekerjasama jika PDRM meminta bantuan melalui prosedur yang ditetapkan. ATM sentiasa bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan di kawasan bandar sungguhpun kawasan itu di bawah bidang kuasa PDRM.

 

kesimpulannye....jauhi la perhimpunan tersebot...jga la keamanan, kemakmuran n keselamatan negara...
jgn biarkan diri kita terlibat dalam benda2 y tidak sihat...kerna kita merupakan 1 malaysia.Sekadar ingin berkongsi,dan tidak menyokong mana-mana perhimpunan.apa yang pasti BERSIH kan dulu diri dan hati kita sebelum kita mem-BERSIH-kan orang.hehe..Peace!!!

maharaja lawak 2011~


Sepah Maharaja Lawak, Nabil Maharaja Lawak, R2 Maharaja Lawak, Jozan Maharaja Lawak

Bertitik tolak daripada kejayaan dan penerimaan positif terhadap program Raja Lawak; sebuah program realiti pencarian bakat untuk menjadi pelapis dalam bidang lawak jenaka dan komedi di kalangan rakyat Malaysia, Astro buat julung kalinya mempersembahkan Maharaja Lawak; sebuah lagi program pencarian pelawak terunggul di kalangan yang terhebat yang bakal bersiaran secara langsung pada setiap hari Jumaat, jam 10.00 malam bermula 1 April 2011 menerusi Astro Warna (saluran 132) dalam Pakej Mustika.

Program Maharaja Lawak ini juga akan dikemudikan oleh AC Mizal yang telah diberi kepercayaan untuk menggalas tanggungjawab sebagai pengacara selama 10 minggu bersiaran.

Menggunakan konsep dan format yang seakan-akan sama seperti lima musim Raja Lawak Astro sebelum ini, program ini akan menghimpunkan hampir kesemua bekas juara dan finalis dari musim pertama hingga musim kelima yang bakal berentap sekali lagi di atas pentas untuk dinobatkan sebagai juara Maharaja Lawak.

Bezanya, nasib para peserta bukan lagi ditentukan sepenuhnya berdasarkan sistem pemarkahan 100% undian penonton melalui sistem pesanan ringkas (SMS) tetapi akan diadili dengan sistem pemarkahan 50% oleh juri tetap dan 50% daripada undian penonton. Peserta yang mendapat markah paling rendah pada setiap minggu akan disingkirkan. Cara-cara untuk mengundi akan diumumkan dari semasa ke semasa di saluran Astro Warna.

Peserta-peserta Maharaja Lawak adalah terdiri daripada YUS, Kumpulan JOZAN dan TAUKE daripada Raja Lawak Astro (RLA) Musim Pertama; NABIL dan Kumpulan XN3 (RLA Musim Kedua); Kumpulan SEPAH, JIHAN dan AMIR (RLA Musim Ketiga); Kumpulan KECIK, IDLAN dan ALEX (RLA Musim Keempat) serta juara dan finalis RLA Musim Kelima yang masih belum dikenal pasti setakat ini.

Peserta paling menyerlah yang berjaya memikat hati juri dan para penonton bakal dinobatkan sebagai juara Maharaja Lawak sekaligus membawa pulang wang tunai sebanyak RM350, 000. Manakala pemenang tempat kedua dan ketiga masing-masing akan memenangi wang tunai sebanyak RM250, 000 dan RM150, 000 setiap seorang.

Tiga orang juri tetap akan dipertanggungjawabkan untuk menilai persembahan para peserta berdasarkan kriteria yang telah ditetapkan. Mereka bakal menilai para peserta berdasarkan kelucuan dan elemen jenaka dalam sesebuah persembahan, keaslian persembahan dan kreativiti serta bakat dan kemahiran lakonan yang paling menyerlah...

Pertama kali dalam sejarah, Maharaja Lawak menyingkirkan 3 peserta dalam satu episod. Penyingkiran ini melibatkan 2 peringkat yang berbeza. 2 penyingkiran pertama dilakukan di awal rancangan dan satu lagi penyingkiran dilakukan selepas undian ditutup di akhir rancangan.

Kumpukan XN3 dan WAI menjadi 2 peserta terawal meninggalkan gelanggang Maharaja Lawak apabila diumumkan sebagai 2 peserta yang mendapat tempat terbawah, manakala kumpulan R2 diumumkan tersingkir selepas undian ditutup.

Minggu ketiga Maharaja Lawak menyaksikan 10 peserta yang tinggal mempersembahkan jenaka bertema Komedi Muzikal. Tema yang mencabar ini dapat dilakukan dengan jayanya oleh sebahagian besar peserta hinggakan penonton di studio ketawa besar melihat persembahan mereka. Persembahan mereka telah diiringi oleh kumpulan muzik yang diketuai oleh Shah Slam.

Satu lagi wakil Raja Lawak Astro Musim Kelima akhirnya tersingkir apabila gabungan markah dan undian SMS penonton tidak memihak kepada mereka. Kumpulan Balas yang terdiri daripada Fendi dan Syuk terpaksa akur dengan keputusan yang mereka terima. Kumpulan Balas yang berasal daripada Pulau Pinang adalah peserta terakhir tersingkir sebelum Maharaja Lawak peringkat akhir diadakan nanti.

Selepas penyingkiran diumumkan, satu kejutan telah diberikan oleh pengacara AC Mizal. Maharaja Lawak akan menambah 3 minggu lagi siarannya atas permintaan ramai. Lebih mengejutkan apabila AC Mizal mengumumkan Tour Maharaja Lawak yang akan menjelajah 3 lokasi berbeza. Pulau Pinang, Pahang dan Johor

Pada 2 lokasi jelajah sebelum ini tiada penyingkiran diumumkan,dan akhirnya di lokasi jelajah terakhir iaitu Johor Bahru,2 peserta disingkirkan iaitu kumpulan Jambu dan R2,tetapi kumpulan Jambu bernasib baik kerana diberi imuniti oleh pihak Juri,sekaligus memberi peluang kepada mereka untuk beraksi di gelangang akhir Maharaja Lawak.


Selesai jelajah 3 lokasi Maharaja Lawak, akhirnya Maharaja Lawak sampai ke peringkat akhir dengan Maharaja Lawak Akhir yang akan diadakan di Stadium Melawati Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.Peserta maharaja lawak akhir akan ditentukan melalui undian SMS para penonton sebanyak 50% dan selebihnya akan diadili oleh pihak juri iaitu Mamat Khalid,ahmad idham dan saiful Apek.
Selepas penyingkiran R2, Jozan mengungguli carta Maharaja Lawak Akhir dengan undian 34%, Sepah 28%, Nabil 25% dan Jambu 14%.maharajalawak finalist


4 peserta Maharaja Lawak bakal merebut gelaran Maharaja Lawak pertama dalam sejarah dan membawa pulang hadiah yang lumayan...). Maharaja Lawak sudah sampai kemuncaknya.Siapakah yang akan dinobatkan sebagai Maharaja Lawak dalam sejarah?Adakah peserta berkumpulan ataupun peserta solo?

 Kumpulan yang pertama kali menjadi Juara Raja Lawak pada musim ketiga, Sepah telah diangkat semula sebagai Juara Maharaja Lawak yang pertama dalam sejarah.


Kumpulan Sepah yang berasal dari Johor telah mengejutkan seluruh rakyat Malaysia setelah setiap minggu berada di kedudukan yang biasa dan tidak pernah menduduki tempat pertama dalam Maharaja Lawak setiap minggu. Sketsa Sepah dalam pusingan pertama tenyata memberi kesan yang mendalam hingga bejaya memintas kedudukan pertama dalam carta SMS iaitu Jozan.


Trio yang dianggotai oleh Mamat, Jep dan Syuib ini menerima hadiah wang tunai bernilai RM350 ribu beserta trofi Maharaja Lawak sumbangan Astro. Naib Johan iaitu Jozan menerima hadiah wang tunai bernilai RM250 ribu beserta trofi sumbangan Astro. Satu-satunya peserta solo dalam Maharaja Lawak Akhir iaitu Nabil menduduki tempat ketiga menerima hadiah wang tunai berjumlah RM150 ribu berserta trofi sumbangan Astro manakala tempat keempat milik Jambu membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM50 ribu. .

(final) Live streaming maharaja lawak

Jom tonton video Final Maharaja Lawak Minggu 13. Maharaja lawak Minggu Final ini sekali lagi dibintangi oleh kumpulan dan peserta JOZAN, SEPAH, NABIL dan JAMBU.

Nabil.


Jambu.


Sepah.


Jozan.


Nabil Part II.


Jambu Part II.


Sepah Part II.


Jozan Part II.


Keputusan Final Maharaja Lawak 2011.Tahniah diucapkan kepada semua pemenang Maharaja Lawak~2011~

juara imam muda~

Salam 1 Malaysia.

imam muda 2

“Memecah tradisi satu perjalanan dalam sebuah kehidupan.”

Setelah imam muda musim pertama mendapat sambutan yang menggalakkan dari negara  kita dan juga diseluruh dunia, Imam muda 2 telah dilancarkan baru-baru ini. Musim kali ini lebih mencabar dan juga lebih mendapat banyak liputan, kerana bakal-bakal imam muda ini bukan sahaja dari negara kita, tetapi bersaing dengan negara-negara yang lain. Ia sesuatu kelainan yang cuba diperbaiki sedikit demi sedikit.

Bersifat lebih international, terbuka buat luar negara.
Pelajar-pelajar asing yang belajar di sini juga digalakkan turut serta asalkan mereka memenuhi syarat yang ditetapkan. Satu faedah besar apabila mereka boleh bertutur bahasa Melayu, secara tak langsung dapat mengembangkan bahasa kebangsaan, melayu di peringkat antarabangsa.
Untuk menjadi imam yang unggul, remaja Malaysia harus didedahkan dengan persaingan antarabangsa, untuk membuktikan imam muda yang berkaliber, berdaya saing secara sihat dan juga menampakkan pemikiran global yang primitif.

Kelainan imam muda musim kedua??
Sudah tentunya, musim kali ini lebih baik, dimana penerbit rancangan ini mengakui yang pertama masih ada kekurangannya. Jadi, insyallah mereka akan lakukan yang terbaik untuk pencarian imam muda kali ini.
Bagi musim kedua, bakal imam-imam muda akan menjalani jadual ketat, peraturan agama, tugas rutin dan pemahaman khusus mengenai tugas-tugas seorang imam, memimpin keluarga dan selaku pemimpin masyarakat setempat. Diantara cabaran baru mereka ialah bersesuaian dengan keadaan semasa seperti ekonomi, perdagangan dan perubatan Islam melalui ayat-ayat suci Al Quran. Selain itu, topik baru seperti aktiviti dakwah kepada Orang Asli, amalan perubatan Islam dan aktiviti sukan yang disarankan dalam Islam turut akan diperkenalkan.

juara imam muda terunggul 2011

 
 Program realiti tv berbentuk islamic iaitu Imam Muda Musim Kedua terbitan Astro telah pun melabuhkan tirainya semalam. Imam Muda Musim Kedua ini menobatkan Imam Muda Hassan sebagai juara dan Imam Muda Nazrul sebagai naib juara. Selaku juara, Imam Muda Hassan merangkul hadiah berupa biasiswa pakej platinum selama empat tahun di Universiti Al-Madinah, kereta, wang tunai RM30,000, pakej perabot, pakej haji dan umrah, pakej percutian, Macbook Apple, Ipad Apple, telefon bimbit, sijil pentauliahan dan trofi.

Datuk Hassan Mahmood berkata, Hassan pernah dua kali dipilih sebagai pelajar contoh di sepanjang sembilan minggu program itu berlangsung dan turut mengakui tabiaat juara Imam Muda itu yang selalu tersenyum turut memberi kelebihan padanya.
“Hassan pernah dua kali dipilih sebagai Imam Muda contoh dan keperibadiannya itu turut diambil kira untuk menjadi seorang Imam Muda yang terbaik.
“Dia suka senyum, itu adalah satu lagi kelebihan Hassan,” kata Mudir Imam Muda tersebut pada sidang akhbar, di sini hari ini.
Mengulas mengenai kemenangannya itu, Imam Muda Hassan berkata, beliau menghadiahkan kemenangannya ini kepada ibunya dan arwah ayahnya, serta menyifatkan kemenangannya itu adalah rezeki dari Allah SWT.
Selain itu Hassan berkata, senyuman merupakan salah satu cara Rasulullah SAW berdakwah dan beliau mengambil contoh akhlak Baginda itu untuk disematkan menjadi tabiat dirinya.
“Senyuman merupakan salah satu cara Rasulullah SAW berdakwah dan pernah hanya kerana senyuman Baginda sahaja mampu menyebabkan seorang kafir memeluk Islam.
“Sebab itulah saya suka senyum,” kata Hassan pada sidang media sejurus diumumkan sebagai juara Imam Muda, di sini hari ini.
Mengulas lanjut mengenai kemenangannya itu, Hassan berkata, tidak timbul mengenai soal kalah atau menang di dalam program terbitan Astro tersebut memandangkan mereka mempunyai satu matlamat iaitu memperjuangkan ruh Islam di negara ini.
Bagaimanapun, juara Imam Muda dari Perak itu belum lagi mempunyai perancangan khusus setelah program itu berakhir selain dari pulang ke kampung bertemu keluarganya dan meluangkan masa di sana...


 
Manakala Imam muda Nazrul (naib juara).
Atau nama sebenarnya ialah NAZRUL IZWAN BIN ZOLKIFLEE
Manakala tempat kedua pula akan mendapat biasiswa penuh (pakej emas) di Universiti Al-Madinah tajaan Yayasan Al-Madinah, wang tunai RM20,000, pakej perabot tajaan Jatimas serta pakej umrah tajaan Salamfon. Serta  pakej percutian, Macbook Apple, Ipad Apple, telefon bimbit, Sijil Pentauliahan oleh Mufti Wilayah Persekutuan dan trofi.
Selain itu mendapat sebuah kereta tajaan Proton Edar, wang tunai berjumlah RM30,000 sumbangan Astro dan pakej haji dan umrah tajaan Salamfon. Dan juga,  Sijil Pentauliahan oleh Mufti Wilayah Persekutuan dan trofi sumbangan Astro.
katanya:
“Saya tak kecewa, malah saya berpuas hati dan bersyukur dapat berada ditahap ini,” katanya pada sidang akhbar yang sama, di sini malam ini.

Program Imam Muda tersebut turut disertai oleh lapan lagi peserta iaitu Ali Khairudin Abdul Marif, Mohd Fakhrulrazzi Hussin, Ammar Wan Harun, Mohd Azlan Zulkarnain, Abdul Fattah Riddzwan, Mujahid Suhaimi, Zulfadli Awang dan Wan Najdi Wan Mohd Noh.
Mereka turut tidak pulang dengan tangan kosong apabila turut diberikan hadiah tajaan biasiswa di Universiti Antaraapbangsa Al-Madinah, pakej umrah, pakej percutian ke Vietnam, Ipad, kamera digital, telefon bimbit dan trofi.
Semua peserta program Imam Muda diberikan Sijil Pentauliahan dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan Sijil Penghargaan dari Jabatan Agama Islam Wilayah...

imam muda, imam muda musim kedua, logo imam muda, imam muda pencarian sudah bermula, calon-calon imam muda, jadual ujibakat imam muda 2011, imam muda 2011, penemuan dalam sebuah perjalanan kehidupan,
tahniah.....

melatah~?


baru2 ney aq tgok kisah y d tayangkan k tV rangcngan 360..kt tb 3...tentang melatah...
kcian sagt aq tgok orng2 y mpunyai pnykit melatah ney...aq pown adla kwn2 y mempnyai penykit2 spt ney..kekadng..aq trasa cm xpatot diorg wt cm 2..kt mereka y mmpunyai pnykt spti ney...
klau la diorng taw btapa seksany...bila meltah...
penat y teramat sgt...
wlapown kekdang bila ngsn melath diorang y ad kt sekeling akan berasa terhibur...
ttpi pd hakikatny...ia bgsikan sesua2 benda y memalukan
korang nk tauw npew aq ckp cm 2...
cz bila da melatah diorang xkn perasan ngan setiap pkataan n maksodnyer..
cmpai ad y melatah sambil melepaskan n megeluarkan pelbgai2 jeis perkataan
kekdang mmpunyai unsur2 lucah...
kecian sgt2....
npew penykit melatah semkin mjd2 n menyerang golongn asia tenggra...??
mesti korang pelik kan npew kenbnyknya menyerang golongan melayu shj...??
knpa...??????
adkah bdya melatah merupkan 1 sindrom penykit tok golongn melyu??
MASYARAKAT kita terutama kaum Melayu sememangnya
cukup sinonim dengan melatah terutama golongan berumur.
tidak mengira lelaki, perempuan,tua,muda lanak2 mahupun remaja.....
seperti y kita suma tahu...
MELATAH
Menghibur dan mencuit hati....sesiapa shja...
 Mungkin itulah gambaran paling tepat bagi menggambarkan gelagat mereka yang melatah ini...
Jika kita perhatikan, apabila seseorang melatah, dia seolah-olah
 hilang pertimbangan dan lupa seketika perbuatan yang dilakukan.
Anehnya, tiada siapa yang akan menjauhkan diri daripada mereka yang melatah malah latah mereka berpanjangan jika terus diusik.
seperti y kita sumew tahu penyakit melatah ini amat di gemari oleh setiap lapisan msyarakat..
ini adalah kerana..
dengan melatah mereka juga dpat mengurangkan semua masalah n tekanan kerja y di hadapi...
seperti yang kita suma ketahui....
Selain golongan yang sudah berusia dan dianggap nyanyuk, latah juga sering dikaitkan dengan wanita berusia. Hinggakan, sesuatu majlis keraian bagaikan kurang seri tanpa mereka yang melatah ini.
Pakar Psikologi, Dr William S Buroughs,
menjelaskan latah adalah situasi terkejut melampau (hyperstartling) yang ditemui di Asia Tenggara pada sesetengah bangsa saja dan amnya pada wanita.
Bagaimanapun,
 bukan wanita saja yang dikaitkan dengan melatah,
lelaki juga apa kurangnya.
 Ada juga lelaki yang melatah dan kalau korang nk tahu....
 kadang kala latah mereka lebih teruk daripada wanita.
 Datin Norjuma Habib Mohamed berkesempatan menemubual penyanyi, pengacara dan pelakon, Roslan Shah, yang kuat melatah. Menyingkap kisah bermulanya dia melatah, menurut Roslan, dia melatah sejak tiga tahun dulu. Mungkin disebabkan gemar mengusik dan mengajuk orang melatah lama-kelamaan, dia turut `berjangkit’. Dia turut mengakui, kakak dan arwah neneknya turut melatah dan mungkin ia `menurun’ kepadanya.
Roslan menyangkal pendapat sesetengah pihak yang berkata dia sengaja melatah atau buat-buat latah.
“Saya tidak nafikan ada sesetengah orang sengaja melatah mungkin untuk mendapat perhatian atau menunjuk-nunjuk tetapi jika boleh memang saya tidak mahu melatah, meletihkan!” akui Roslan.
Pernah suatu ketika dia sedang makan di sebuah restoran, seekor kucing menggesel pada kakinya dan disebabkan terlampau terperanjat menyebabkan dia `bersilat’ hinggakan meja dan pinggan mangkuk bertaburan.
Hatta, terpaksalah dia membayar ganti rugi kepada pemilik restoran.
“Bayar satu hal dan malunya bukan kepalang kerana semua orang tertumpu kepada saya,” kata Roslan mengimbau kisah lalu.
Roslan berkata, dia akan melatah jika orang menyergah atau mencuit pinggangnya. Namun, ada kala dia tidak melatah jika dia bersedia dan berhati-hati ketika bersama orang keliling. Apa yang paling merisaukannya apabila melatah, dia akan menyebut perkataan yang tidak senonoh dan ini turut menjatuhkan maruahnya.
“Kalau saya melatah, kaki tangan semua naik, sesiapa yang berdekatan, nahaslah! Hendak marah pun tidak boleh sebab yang mengusik pun kawan-kawan tetapi pernah saya mengacarakan sebuah majlis, tiba-tiba seorang tetamu kononnya hendak mengusik akibatnya kepala dia saya ketuk dengan mikrofon! Hah, rasakan!” katanya.
Tidak dinafikan, kala bercerita mengenai latah, pelbagai
 cerita latah yang kita boleh dengar. Ada yang boleh menyebabkan
periuk belanga terbang melayang, ada yang bercakap mengarut,
ada yang bersilat, menari dan bermacam lagi.
Namun, apakah yang menyebabkan mereka ini melatah?
Pakar mempercayai latah adalah satu kebiasaan
yang tiada kaitan dengan penyakit tetapi ia dipercayai berkait
rapat dengan fungsi sistem saraf pusat, psikologi dan sosial.
Malah, ia dipercayai terikat dengan sistem budaya sesuatu masyarakat.
selain itu, ad y berkata penyakit melatah ini bkan shja drpda ejekan,
keturunan, tetapi mgkin d sebabkan penyakit..
ataupun mempunyai benda dalam tubuh badan mereka...
betulkah...di sebbkan e2??
siapa tahu akan kebenarannyerr..
kata Roslan, jangan merangsang orang yang melatah seperti
tercucuk pada mana-mana bahagian anggota tubuhnya hingga mereka terkejut.
 Walau pun dengan melatah boleh menceriakan suasana tetapi ia turut memberi kesan kepada si latah tadi. Selain penat dan perlakuan mereka tanpa sedar, mereka juga menjadi bahan ketawa yang kadang kala memualkan diri mereka sendiri.kesimpulannya...

Jangan suka cucuk orang yang yang melatah,
 korang kena ingat tak baik, nanti ia mengajar budak-budak untuk buat macam nie. sesiapa yang  suka usik-mengusik macam nie, nanti anda juga akan terkena juga. Jadi beringatlah!
bak kata orang y berilmu...
Orang yang makin banyak ilmunya, sikapnya tenang.
Dia tahu banyak sudut, banyak pendapat, banyak dalil, banyak ihtimal
 (kebarangkalian) dan macam-macam. Sebab itu dia tidak cepat melatah dan ingkar orang lain.
Berbeza halnya dengan orang yang kurang ilmunya.
 Dia tidak tahu banyak sudut. Sebab itu dia merasa dia sahaja yang betul.
Semakin banyak ilmu seseorang, semakin kurang latah dan ingkarnya. Semoga kita tidak tergolong dalam orang yang cepat melatah.....